این بازی را همه میشناسند یکی از سرگرمیهای کودکی من بود
اما جذابیت آن وقتی بیشتر شد که به شکل استوانهای در آمد این بازی را برادرم برایم خرید وقتی دوره دبستان را میگذراندم
ولی جذابتر از همه و البته پیچیدهتر مدل سهبعدی آن بود مکعب روبیک برایم بسیار شگفتآور بود فکر کنم دوره راهنمایی را میگذراندم که برایم خریدند اقرار میکنم هرگز نتوانستم آن را حل کنم یعنی شش وجه را بسازم حداکثر یک وجه یا فوقش دو البته امروزه مدلهای بزرگتری هم ساخته شده
همیشه برایم سؤال بود که چگونه این قطعات کنار هم میلغزند بدون اینکه از هم بپاشند تا اینکه چند وقت پیش دوباره به یاد گذشته یکی خریدم اینبار آن را گشودم و تکهتکه کردم
مکانیک بسیار ساده و البته هوشمندانهای دارد سه محور که به صورت z ،y ،x به هم متصل شده هر کدام دو سر دارد و شش قطعه اینگونه به هم متصل شدهاند سایر قطعات روی همین شش قطعه میلغزند و حرکت میکنند با زوائدی که دارند به هم چفت میشوند
در اینترنت گشتم و چند نرمافزار پیدا کردم کارشان ارائه راهحل برای دستیابی به پاسخ است
کافیست به وضعیت دو بعدی این نرمافزار بروید رنگها را آنطور که روی روبیک خود دارید سِت کنید حالا دگمه راهحل را بزنید تمام مراحل کار را برای شما خواهد نوشت و البته به صورت انیمیشن هم به شما نشان خواهد داد تمام راهحل با فرمولهای ریاضی قابل توصیف است کافیست چند مرحله را ببینید لِم و قلق کار دستتان خواهد آمد اینکه همیشه حل کردن از «بعلاوه» وجه فوقانی شروع میشود و به صورت مثلثی از چهار طرف پایین میآید تا به لایه پایینی برسد. خیلی جالب است، وقتی حل روبیک را میبینید! آپلود کردم اینجا نرمافزار را که بردارید.
اتفاقاً هفته پیش رفته بودم مؤسسه کودکان فردا جلسهای داشتیم با دوستان یک روبیک جدید دیدم که توجهم را جلب کرد
سعی کردم به روشهایی که میدانم حل کنم ولی اصلاً نمیشد میگفتند 18 هزار تومان قیمت داشته که خریدهاند هیچکدام از روشهای مرسوم روی آن کار نمیکند چون چهار وجهی است! نمیتوانی یک قطعه را گوشه کار نگهداری تا جایش را تغییر دهی با هر حرکت تمام قطعاتی که کنار گذاشتهای داخل بازی میشوند! شگفتآور بود! خلاقیت انسان حد و مرزی ندارد، تا کجا پیش میتواند رفت؟!
اما دلیل حساس شدنم به روبیک چیز دیگری است اینکه چند وقتی است در کنارم است و هر از گاهی ور میروم دلیل خاصّی دارد، این جدول را ببینید:
این جدول 27 خانهای مرسومترین جدولی است که استاد ما برای توصیف یک موضوع از آن استفاده میکرد نمیخواهم اینجا و در این فرصت کم زیر و بم و سازوکار این جدول را تفسیر کنم اما نکته جالب آن سهبعدی بودنش است و ربط جالبی که به روبیک دارد این تصویری است که در ذهنم نقش بست همان اولین روزهایی که جدول را دیدم همان سال 1380 این دیاگرام را ترسیم کردم:
مکعب روبیک دقیقترین تطبیق جداول 27 وصفی استاد حسینی(ره) است چون یک موضوع را از سه بُعد نگاه میکند و هر بُعد سه رُکن دارد و هلمّ جرّاً. تنها نکته مهم در ارزشگذاری منزلتها روی مکعب است استاذنا منزلتها را به صورت کمّی تعیین کرده است کمترین ارزش را یک فرض کرده نسبتها را دوبرابر گرفته تا به عالیترین منزلت در مکعب میرسد منزلت آن 64 میشود در حقیقت روبیک ِ منزلتها به روی گوشه پایینی ایستاده است که باارزشترین وصف در بالا و کمارزشترین وصف در پایین قرار میگیرد:
به این ترتیب ما یک خانه با ارزش 64 خواهیم داشت سه خانه با ارزش 32 شش خانه با ارزش 16 و هفت خانه با ارزش 8 به همین نسبت دوباره کم میشود و شش خانه با منزلت 4 داریم سه خانه با منزلت 2 و یکی هم با منزلت یک این شباهت است که مکعب روبیک را برای من رازدار کرده است!
در اینجا کلکسیونی از انواع روبیک ببینید! :) برچسبهای مرتبط با این نوشته: آقامنیر 117 -
|