خب بگو نمیدانم چرا پاسخ ِ نادرست؟!
کودک که بودم یادم نیست در چه سنّی پرسیدم از تابستان و زمستان سرما و گرمای زمین پاسخ را این طور گفتند: زمین از خورشید دور میشود در زمستان و نزدیک در تابستان و من پذیرفتم و سالها گذشت در مدرسه خلاف آن فراگرفتم زمستان نزدیک و تابستان دور و دلیل؛ زاویه داشتن محور گردش زمین به دور خود نسبت به صفحه مدار آن به دور خورشید!
کودکان حافظه خوبی دارند البته برای سؤالاتی که برایشان مهم باشد اشتباه را به خاطر میسپارند و بیاعتماد میشوند کِی؟! وقتی نادرستی پاسخ را فهمیدند چه اصرار است که پاسخ تمام سؤالاتشان را بدهیم اصلاً؟! آن هم وقتی جواب را نمیدانیم!
کلاً سه جور پاسخ برای سؤالاتشان دارم یا نمیدانم واقعاً یعنی یهو میپرسد: دوچرخه را چه کسی اختراع کرد؟! صریح میگویم: نمیدانم عزیزم. گاهی هم میدانم اما پاسخش را صلاح نمیدانم بگویم نیاز دارد به سن مناسب برسد پاسخ نادرست نمیدهم نسیهاش میکنم: «جواب این سؤال خیلی طولانیه کلی مطلب باید برات بگم خیلی مفصّل... یادم باشه بعداً سر فرصت یک موقع که وقت داشتم کلّی برات درباره این موضوع صحبت کنم!»
تا به حال که جواب داده یعنی بعداً یادشان رفته فراموش کردهاند خیالشان هم راحت بوده که روزی به پاسخ آن خواهند رسید وقتی وقتش رسید یادشان خواهد آمد إنشاءالله اما «نه» نگفتم که حریص نشوند به اصرار برای پاسخ
و در نوع سوم اینکه جواب را بدانم و آسان هم باشد فقط در این حالت است که پاسخ میدهم
البته گاهی در این حالت هم خوب است بررسی کنیم ببینیم سنخ سؤال چیست پرسیده: لامپ را چه کسی اختراع کرده؟ این را که نمیتواند فکر کند و بفهمد من فوری جواب میدهم اما بعضی سؤالها: ترمز دوچرخه چطوری نگهش میداره؟ خب این را میشود «کشف» کرد پاسخ را به خودش واگذارد این طور مواقع میگویم: «نظر خودت چیست؟ یه کم فکر کن ببین میفهمی» پاسخ خود را کمی به تأخیر میاندازم، آن هم اگر خودش نتوانست!
تربیت تصادفی نیست تربیت تدبیر میخواهد تربیت حواس جمع میخواهد نوعی مهندسی کودک است باید دغدغهاش را داشت باید نگران رشد روحی و ذهنی کودک بود به همان میزانی که نگران رشد جسمی وی هستیم بلکه هم بیشتر!
وقتی نمیدانیم، سریع بگوییم «نمیدانیم» این قطعاً بهترین پاسخ است!
«الحسین بن محمد، عن معلى بن محمد، عن علی بن أسباط، عن جعفر بن سماعة، عن غیر واحد، عن أبان، عن زرارة بن أعین قال: سألت أبا جعفر علیه السلام: ما حق الله على العباد؟ قال: أن یقولوا ما یعلمون ویقفوا عند ما لا یعلمون.» (کافی، ج1، ص43، میزانالحکمه، ج5، ص14) زراره میگوید: از امام باقر علیهالسلام سؤال کردم: حق خدا بر بندگان چیست؟ در پاسخ فرمود: آن را که میدانند بگویند و در چیزی که نمیدانند توقف نمایند.
«وَلاَ یَسْتَحِیَنَّ أَحَدٌ مِنْکُمْ إِذَا سُئِلَ عَمَّا لاَ یَعْلَمُ أَنْ یَقُولَ: لاَ أَعْلَمُ» (نهجالبلاغه، حکمت 82) هیچ کس از شما اگر چیزى را از او پرسیدند که نمى داند حیا نکند و (صریحاً) بگوید: نمى دانم.
برچسبهای مرتبط با این نوشته: عکس 362 - فرزند 535 -
|